Wat voor hondenvoer moet je gebruiken voor een zwangere hond?
De zwangerschap bij een teef duurt gemiddeld ongeveer 60 dagen en, zoals bij elk dier, is het een bijzondere periode waarin veel zowel fysieke als gedragsveranderingen plaatsvinden. Ten eerste is het altijd belangrijk om met je hond naar de dierenarts te gaan en een echo uit te laten voeren. Hierdoor wordt je op de hoogte gesteld van alle potentiële aandachtspunten en voorzorgsmaatregelen voor tijdens de bevalling en direct erna.
Voeding bij een zwangere hond
Tijdens de zwangerschap van een hond is voeding zeer cruciaal. Er moet namelijk niet alleen aan de veranderende voedingsbehoeften van de moeder gedacht worden, maar ook aan die van de puppy's. Bovendien is het belangrijk om te weten hoeveel pups er in de buik van de moeder zitten. Het aantal puppy's is namelijk zeer variabel. Het ras van de hond is een van de meest bepalende factoren hierin. Zo kan het aantal pups variëren van minder dan 4 tot zelfs 9.
De eerste weken van de zwangerschap
Tijdens de eerste weken van de zwangerschap is het niet nodig om het dieet te veranderen. Het kan echter altijd dat sommige honden minder eetlust krijgen, dit is vaak tijdelijk en dus niet direct een reden tot paniek. Blijft dit een langere tijd? Ga dan naar de dierenarts. Vanaf de vijfde week begint echter een periode met een geleidelijke toename van de energiebehoefte. Vanaf dit moment is het belangrijk om een voeding te kiezen die nutritioneel in balans is en die geen toevoeging van supplementen vereist. Supplementen worden zelfs afgeraden omdat dit de regulatie in vitamines en mineralen kan verstoren. Voorbeelden hiervan zijn de Monge Starter Brokken voor medium of kleine honden.
Om ervoor te zorgen dat de teef een uitgebalanceerd en specifiek dieet krijgt, kan je gebruik maken van zogenaamde "starter" voeding. Monge Starter voeding kun je zowel tijdens het zwangerschap als tijdens het zogen gebruiken. Zelfs als de pups doen spenen kun je Monge Starter voeding gebruiken. Deze brokken bevatten specifieke percentages aan eiwitten, vetten en essentiële aminozuren. Zo bevat de voeding voldoende energie en calorieën om aan de benodigdheden voor de moeder én de pups te voldoen. Eiwitten zijn essentieel voor de juiste ontwikkeling van de pups en moeten daarom van hoge kwaliteit zijn. Eiwitten van dierlijke oorsprong, typisch rijk aan essentiële aminozuren, zijn daarom zeker aan te raden. Dit is ook de reden waarom we dit gebruiken in onze Monge Starter voeding.
Toevoegingen aan Monge Starter voeding
- Vetzuren. Het is zeer belangrijk dat het voer verrijkt is met DHA (docosahexaeenzuur), een vetzuur behorend tot de categorie omega-3. DHA bevordert een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de pups.
- Vitamines.Daarnaast zijn er enkele onmisbare vitaminen van belang. Denk hierbij onder andere aan vitamine C (bevordert de opname van ijzer en ondersteunt het immuunsysteem), vitamine D (belangrijk voor de opname van calcium) en foliumzuur of vitamine B9 (voorkomt misvorming van het gehemelte).
- Mineralen. Voor de mineralen zijn ijzer, calcium en fosfor, belangrijk voor een goede ontwikkeling van de pup.
Hoeveel hondenvoer moet je gebruiken bij een zwangere hond?
Wat betreft de hoeveelheid voedsel die moet worden toegediend, kan je de tabellen op het etiket van het gekozen voer raadplegen. Waarbij je van een geleidelijke toename van de dagelijkse hoeveelheid wordt voorzien, afhankelijk van het aantal weken van de zwangerschap. Tijdens het zogen zit er geen bepaalde hoeveelheid verbonden aan het voer. Het is daarnaast ook belangrijk om het aantal maaltijden vanaf de vijfde week te verhogen. Probeer hier tussen de 4 tot 5 dagelijkse maaltijden te gebruiken. Hierdoor voorkom je te grote maagbelasting en grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Ten slotte is het belangrijk om het gewicht gedurende de hele zwangerschap te monitoren om de gezondheid van de teef te beschermen en haar in optimale conditie naar de bevalling te brengen. Hoewel een gewichtstoename normaal is, mag deze niet meer zijn dan 25-30% van het oorspronkelijke gewicht. De beste manier om de gewichtstoename te controleren, is door de teef wekelijks te wegen en indien nodig de dagelijkse voeding aan te passen. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd de dierenarts.