Castratie/Sterilisatie bij honden: wat verandert er op het gebied van lichaamsgewicht?
Wanneer men besluit om hun hond te laten castreren of steriliseren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke voordelen en nadelen van deze ingreep, om ze te kunnen voorkomen of met succes aan te pakken.
De voordelen van castratie
- Afwezigheid van seksueel overdraagbare ziekten.
- Vermindering van agressie tussen mannelijke honden bij de strijd om een vrouwtje.
- Preventie van testiculaire tumoren.
- Sommige honden worden na castratie makkelijker in de omgang en socialer.
- Geen loopsheid en zwangerschappen.
- Preventie van baarmoedertumoren en pyometra.
- Verminderd risico op bepaalde tumoren van de melkklieren.
De nadelen van castratie
- Chirurgische castratie is een ingreep met alle bijbehorende risico's.
- Mogelijke oestrogeen-afhankelijke urine-incontinentie.
- Mogelijke neiging tot gewichtstoename, vooral bij honden die weinig lichaamsbeweging hebben.
Voeding gesteriliseerde hond
Na de sterilisatie kan de eigenaar te maken krijgen met nieuwe voedingsbehoeften van de hond. Sommige studies suggereren dat gesteriliseerde honden meer kans hebben op veranderingen in hun ideale lichaamsgewicht dan niet-gesteriliseerde honden. Het wordt geschat dat teefjes meer vetweefsel kunnen opbouwen, met een dubbel zo groot risico als intacte teefjes. Ook reuen hebben de neiging om overtollig vet op te bouwen na castratie. Dit komt door een verminderde energiebehoefte, maar een grotere eetlust. Daarom is de voeding bij gesteriliseerde honden erg belangrijk.
Waarom verandert de voeding voor gesteriliseerde honden? Met sterilisatie verandert het hormonale evenwicht van de hond en daarmee ook zijn metabolisme. Het niet meer produceren van vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogenen, leidt tot een verhoogd hongergevoel, aangezien deze hormonen een regulerend effect hebben op eetlust en basaal metabolisme. Hetzelfde geldt voor mannetjes, die na castratie hun hormonale balans veranderen en hun activiteit verminderen. Iemand die meer eet dan nodig is, zal logischerwijs in gewicht toenemen.
Overgewicht voorkomen
Overgewicht bij honden heeft niet alleen esthetische gevolgen, maar kan ook leiden tot aandoeningen zoals diabetes, hyperadrenocorticisme, hypothyreoïdie, hartproblemen, spijsverteringsstoornissen, pancreatitis en overmatige belasting van ligamenten en botten, wat de levensverwachting kan verminderen.
Met een specifieke voeding kan de verandering in het ideale lichaamsgewicht worden beperkt. Na sterilisatie verandert de energiebehoefte, maar niet die van vitaminen en mineralen, dus een dieet met kleinere porties betekent niet alleen minder calorieën voor de hond, maar ook een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen, wat kan leiden tot tekorten. Een verminderde hoeveelheid voedsel kan ook het hongergevoel versterken en leiden tot aanhoudende verzoeken van de hond.
Dus in plaats van een kleinere portie van het gebruikelijke voer aan te bieden, is het beter om te kiezen voor voer met minder calorieën, maar dat nog steeds voldoende voedingsstoffen biedt om aan de behoeften van de hond te voldoen.
Zelfs na sterilisatie heeft elke hond zijn individuele voedingsbehoeften, afhankelijk van het ras, de leeftijd, het geslacht, het niveau van lichamelijke activiteit en de gezondheidstoestand. Het is belangrijk om dit met uw dierenarts te bespreken, die een specifiek voedingsplan kan opstellen op basis van de individuele behoeften van de hond.
Het ideale lichaamsgewicht
De eigenaar speelt een essentiële rol bij het herkennen of de hond in vorm is of een verandering in het ideale lichaamsgewicht vertoont, en moet worden opgeleid om de Body Condition Score (BCS) en de Muscle Condition Score (MCS) te beoordelen om de huidige toestand en veranderingen in de loop van de tijd te beoordelen.
BCS beoordeelt het lichaamsvet met behulp van een schaal van 5 of 9 punten, waarbij het ideale doel is om een score van 3 op 5 of tussen 4 en 5 op 9 te bereiken. Wanneer de hond het ideale gewicht heeft:
- Als je van opzij kijkt, zijn de ribben niet zichtbaar van buitenaf en kunnen ze alleen licht worden gevoeld bij aanraking.
- Als je over de rug wrijft, voel je geen botten en lijkt de rug een doorlopende lijn te zijn.
- Als je de hond van bovenaf bekijkt, heeft hij het karakteristieke zandloperuiterlijk met inkrimping ter hoogte van de buik.
MCS evalueert de spiermassa door visuele inspectie en palpatie over de slaapbeenderen, schouderbladen, lendenwervels en bekkenbotten.
Ten slotte is het om veranderingen in het ideale lichaamsgewicht na sterilisatie bij de hond te beperken, niet voldoende om alleen het dieet te veranderen, maar het is ook nodig om de hond dagelijks lichaamsbeweging te laten doen.